Какво е хлорен диоксид

Въвеждане на хлорен диоксид

ВЪПРОСИ НА МОЛЕКУЛЕН РАЗМЕР

Размерът на молекулата на газовия хлорен диоксид е 0,124 nm, което е много по-малко от това на микроорганизмите и вирусите. Където и да са скрити тези микроорганизми, лесно може да влезе.

ХИМИЧНИ СВОЙСТВА

Името хлорен диоксид съдържа думата хлор, Химичните свойства на хлорния диоксид са коренно различни от тези на хлора.

Когато хлорният диоксид реагира с други вещества, той е по-слаб и по-селективен, което го прави по-ефективен и ефективен стерилизатор.

Хлорният диоксид например не реагира с амоняк или повечето органични съединения.

Хлорният диоксид не се окислява, за разлика от хлора, не хлорира продуктите.

Хлорният диоксид не произвежда нежелани за околната среда органични съединения, съдържащи хлор.

Хлорният диоксид също е жълто-зелен газ, който може да се види с окото, така че може да се измери с фотометър.

ХЛОР ДИОКСИД

Хлорният диоксид има функциите на стерилизация, избелване, дезодориране, дезинфекция и поддържане на свежест. Механизмът на действие е основно окисляване, електронната структура на молекулата на хлорния диоксид е ненаситена, във външния слой има 19 електрона, той има силна окислителна сила и се използва главно за атомни групи, богати на електрони (или донори на електрони). Ензимите и тиол сулфидите, хлоридите) постигат тази цел чрез насилствено разграбване на електрони, инактивиране и промяна на свойствата.

1. Механизъм на стерилизация Хлорният диоксид има силна способност да абсорбира и прониква в клетъчните стени и да освобождава кислород за окисляване на тиол-съдържащи ензими в клетката, Проявява бактерициден ефект.

2. Избелващ ефект Избелването на хлорен диоксид е отделянето на атомен кислород и образуването на хипохлорит, който разгражда пигмента. Когато се използва като белина вместо хлор, хлорат и др., Той може да предотврати и избегне окисляването на влакното и да намали здравината на влакното, така че ефектът е по-разбираем.

3. Дезодориращ ефект В действителност, дезодорирането на хлорен диоксид може да се дехидратира с миризливи вещества (напр. H2S, -SOH, -NH2 и др.) И бързо да се окисли и да превърне миризливите вещества в други вещества. Той може също така да предотврати разпадането на метионин в етилен и да унищожи етилена, което може да забави разлагането на храната, без да разрушава хранителните структури, да реагира с мастни киселини и да убива микроорганизмите.

Изследвания на хлорен диоксид

Шестмесечно проучване за токсичност при вдишване на хлорен диоксид при вдишване с двуседмичен период на възстановяване при плъхове

Предистория: Хлорният диоксид (CD) има мощна антимикробна активност при изключително ниска концентрация и може да служи като ново средство за контрол на инфекциите както в професионален, така и в публичен план. Остава обаче неизвестно дали хроничното излагане на концентрация на CD-газ, ефективно срещу микробите, е безопасно. Следователно, в дългосрочен план, ниската инхалационна токсичност на CD-газ е изследвана при плъхове като продължителна експозиция на цялото тяло в продължение на шест месеца, последвана от двуседмичен период на възстановяване, за да се докаже, че CD-газът е изложен до 0,1 ppm (обем съотношение) се счита за безопасно въз основа на множество токсикологични прегледи.

Методи: 0,05 ppm или 0,1 ppm CD газ за 24 часа / ден, 7 дни / седмица е изложен на плъхове в продължение на 6 месеца при неограничени условия със свободен достъп до храна и вода. Вода в камера за симулиране на обичайния начин на живот при хората . Контролните животни бяха изложени само на въздух. По време на периода на изследване бяха записани телесно тегло, както и консумацията на храна и вода. След 6-месечната експозиция и 2-седмичния период на възстановяване животните бяха умъртвени и беше постигната група от токсикологични изследвания, включително биохимия, хематология, аутопсия, тежести на органи и хистопатология.

Резултати: Добре регулирани нива на CD газ са били изложени в цялата камера през целия период на изследване. През целия период на изследване се наблюдава признак на нетоксичност, свързана с CD-газ. Не се наблюдава значителна разлика в наддаването на телесно тегло, приема на храна и вода и относителното тегло на органите. При изследванията по биохимия и хематология промените изглежда не са свързани с токсичността на CD-газ. При аутопсия и хистопатология не се наблюдава токсичност, свързана с CD, дори при очакваните дихателни органи. Заключения: CD газ до 0,1 ppm, надвишаващ нивото, ефективно срещу микробите, изложени в тялото на плъхове непрекъснато в продължение на шест месеца, не е токсичен,

Защитен ефект на хлорен диоксид с ниска концентрация срещу грипна А вирусна инфекция Заразяването с грипния вирус е една от основните причини за човешката заболеваемост и смъртност. Между хората този вирус се разпространява главно чрез аерозоли, отделяни от дихателната система. Настоящите средства за предотвратяване на инфекция с грипния вирус не са напълно задоволителни. Безопасните и ефективни превантивни мерки срещу пандемичен грип са абсолютно необходими.

Ние демонстрираме, че индуцираната от аерозол инфекция на вируса на грип А при мишки е предотвратена с хлорен диоксид (ClO2) газ при изключително ниска концентрация (под нивото на експозиция на човека от 0,1 ppm). Мишките в полузатворени клетки бяха изложени на аерозоли на грипния вирус А (1 LD50) и ClO2 газ (0.03 ppm) едновременно в продължение на 15 минути. Три дни след експозицията, титърът на белодробния вирус (TCID50) е 102,6 ± 1,5 при пет мишки, лекувани с ClO2, докато е бил 106,7 ± 0,2 при пет мишки, които не са били лекувани (P50,003). Кумулативната смъртност след 16 дни е 0/10 мишки, третирани със ClO2 и 7/10 мишки, нелекувани (P50.002). В експериментите in vitro ClO2 денатурира протеините на

Взети заедно, заключаваме, че газът ClO2 е ефективен за предотвратяване на индуцирана от аерозол грипна вирусна инфекция при мишки чрез денатуриране на протеини на вирусна обвивка до концентрация, доста под допустимото ниво на експозиция за хората. Следователно газът ClO2 може да бъде полезен като превантивно средство срещу грип в местата на човешка дейност, без да се изисква евакуация.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial